Verduurzaming voor gemeente Tilburg start met museum en theater

Verduurzaming voor gemeente Tilburg start met museum en theater

In september beginnen we met de verduurzaming van het Natuurmuseum Brabant, dat gevestigd is in de voormalige Lagere Technische School aan de Spoorlaan, een rijksmonument. Begin volgend jaar staat theater De Nieuwe Vorst op de planning, een monumentale villa uit 1870 in de Willem II-straat die we gaan verduurzamen en die tevens een nieuwe hoofdentree krijgt. De eerste twee van meerdere panden in opdracht van gemeente Tilburg, als onderdeel van het 3-jarige raamcontract voor het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwenportefeuille.

Dit doen we samen met HOMIJ, met wie we ook het gemeentelijk vastgoed van ’s-Hertogenbosch verduurzaamd hebben. De komende tijd volgen er nog meer waaronder Sporthal Reeshof en Zwembad Reeshof, waarvan we onlangs de dakinspectie hebben gedaan.

Verduurzaming rijksmonument

Het koetshuis van het Natuurmuseum krijgt aan de binnenzijde achterzetramen die we op de kozijnen monteren. Hierdoor ontstaat een isolerende luchtlaag waarvan de werking vergelijkbaar is met dubbel glas. Ook isoleren we het dak van het museum van binnenuit met nieuwe plafonds en in een gedeelte van het hoofdgebouw leggen we vloerisolatie. Daarnaast verrichten we voor HOMIJ diverse bouwkundige werkzaamheden.

Museum blijft open

De uitdaging is dat tijdens onze werkzaamheden Natuurmuseum Brabant en de exposities gewoon toegankelijk blijven voor het publiek en de vele schoolklassen die het museum jaarlijks ontvangt. We blijven dan ook continu in nauw overleg om dit in goede banen te leiden. We hebben veel ervaring met het verduurzamen en renoveren van rijksmonumenten en historische panden, ook tijdens openingstijden. Die kennis en ervaring zetten we nu in Tilburg in.

Verduurzaming theater in monumentale villa

Begin 2024 beginnen we dan met de verduurzaming van theater De Nieuwe Vorst. In het oude gedeelte brengen we onder meer spouwmuurisolatie aan en plaatsen we achterzetramen. Daarnaast gaat HOMIJ het oude pand voorzien van nieuwe duurzame installaties waarvoor wij de benodigde bouwkundige werkzaamheden gaan uitvoeren.

Nieuwe hoofdentree

In de loop van de tijd zijn de wensen van gemeente Tilburg als eigenaar en De Nieuwe Vorst als gebruiker veranderd. Zo heeft het theater voornamelijk behoefte aan een eenduidige en herkenbare hoofdentree, waarvan de toegankelijkheid inpandig is opgenomen. De theaterfunctie en de omsloten binnentuin zijn door de gesloten gevels moeilijk zichtbaar voor het publiek. Het theater krijgt daarom een nieuwe hoofdentree, een ontwerp van BURO013, die wij gaan aanbouwen.

De Nieuwe Vorst en ook het restaurant in het oude gedeelte blijven gewoon open tijdens onze werkzaamheden. Daarom gaan we in overleg een tijdelijke toegang naar het theater maken. Samen met de verduurzaming en de herziening van het installatieconcept wordt hiermee een goede stap gezet in de richting van een toekomstbestendig gebouw, dat voldoet aan de huidige wensen van gemeente en theater.