Paleis van Justitie Arnhem weer up-to-date voor jarenlange rechtspraak 

Paleis van Justitie Arnhem weer up-to-date voor jarenlange rechtspraak 

Vorig jaar juli zijn we begonnen met de renovatie van de zittingszalen en openbare ruimtes van het Paleis van Justitie in Arnhem. Het ging hier om functionele verbeteringen en aanpassingen aan de huidige eisen van comfort en techniek en een upgrade qua frisse uitstraling anno nu. Het rijksmonumentale gebouw aan de Walburgstraat is een locatie van de rechtbank Gelderland en het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en sinds begin deze maand weer helemaal klaar voor jarenlange rechtspraak. 

Eisen aan renovatie Rijksmonument 

Bij de renovatie van het Paleis van Justitie, dat in 2015 de status van Rijksmonument kreeg, kwam ontzettend veel kijken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk voor de vergunning dat de monumentale waarden niet in het gedrang komen. Servicebouw was in bouwteam betrokken bij de uitwerking en heeft geadviseerd bij het haalbaar maken van het plan. De renovatie stond onder toezicht van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed, de Monumentencommissie van de gemeente Arnhem en het Atelier van de Rijksbouwmeester (interne instelling van het Rijksvastgoedbedrijf zelf). 

Zo min mogelijk overlast 

Uitgangspunt tijdens de gehele renovatie was onze werkzaamheden uit te voeren met zo min mogelijk overlast voor medewerkers en bezoekers, want de rechtbank moest in gebruik kunnen blijven. Daartoe hebben we nu en dan andere looproutes aangelegd, tijdelijke locaties voor de collega’s van de informatiebalie en de beveiliging ingericht en waren de zittingen af en toe in andere zalen.  

Upgrade comfort en techniek in zittingszalen

Als eerste is de Leigraafzaal aangepakt. Naast een nieuw plafond voor betere akoestiek en het zo veel mogelijk integreren van uitgebreide audiovisuele middelen in het ontwerp heeft deze zittingszaal onder meer nieuw meubilair, nieuwe verlichting en nieuwe stoffering gekregen. De stoelen voor publiek en procesdeelnemers zijn niet vervangen, maar opgeknapt; een duurzame oplossing. Door de vorm van het gebogen podium waar de rechters, griffiers en officier van justitie zitten subtiel aan te passen is er meer (zit)ruimte gecreëerd. Het podium hebben we een nieuwe omtimmering gegeven, waarvan het ontwerp aan de historische ambiance is aangepast. Ook de perstribune heeft een opfrisbeurt gehad. In september vorig jaar konden het hof en de rechtbank weer gebruikmaken van deze vernieuwde zaal, waarna de Grote Beekzaal en Oude IJsselzaal eenzelfde metamorfose ondergingen. 

Toegankelijkheid entree, beveiligingsloge en publieke ruimtes 

Ook de openbare ruimtes van het Paleis van Justitie waren aan een renovatie toe, aangezien ze niet meer voldeden aan de (digitale) eisen van deze tijd. De donkere beveiligingsloge was niet klantvriendelijk. Daarom heeft de centrale hal een nieuwe ontvangstbalie gekregen en zijn de entree en loge veel beter verlicht waardoor de ruimte toegankelijker en lichter is geworden. Bovendien zorgen de zorgvuldig uitgekozen lichtlijnen voor een duidelijke looproute voor bezoekers. Ook ligt er nieuwe vloerbedekking. Aangezien de rechtbank slecht toegankelijk is voor mindervaliden gaan we de houten hellingbaan vervangen door een stalen variant met microbeton waarmee de toegang verbeterd wordt. Het meubilair in de algemene ruimten is vernieuwd en de publieke ruimten in de gangen op de begane grond en eerste etage zijn zodanig aangepast en ingericht dat ze voor meerdere functies en doeleinden gebruikt kunnen worden. 

Akoestiek en verlichting grootste prioriteit

Eind januari ging de laatste fase van de renovatie in met de nodige aanpassingen in de Roode Weteringzaal en de aangrenzende B-vleugel. Akoestiek en verlichting hadden bij deze zittingszaal de grootste prioriteit. Het plafond is anders vormgegeven. Achter de stoelen van de rechters en griffier hebben we decoratieve en akoestische panelen geplaatst. Belangrijk hierbij was het gebruik van zacht akoestisch materiaal voor een betere absorptie van geluid.

Inmiddels zijn de openbare ruimtes en alle zittingszalen weer klaar voor jarenlange rechtspraak. Deze grootschalige renovatie aan een rijksmonumentaal gebouw is onderdeel van het raamcontract dat Rijksvastgoedbedrijf heeft met Giesbers Servicebouw. Rechtbank Gelderland hield op Instagram de renovatie bij.