Verduurzamen maatschappelijk vastgoed: ‘Lef hebben en je nek uitsteken!’
Maak inzichtelijk wat de impact is van verduurzaming en zorg voor een duidelijke restwaardering. Onderzoek kansen van innovatieve financieringsvormen die helpen om de volgende stap te zetten en zorg bestuurlijk voor lef en bewustwording in de complete organisatie. ‘Begin gewoon!’ Dit zijn belangrijke uitkomsten van een rondetafelgesprek over het versnellen van de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, georganiseerd door Giesbers Servicebouw en Duurzaam Gebouwd. Met een treffende locatie: de verduurzaamde sport- en evenementenlocatie Maaspoort in Den Bosch.
Het rondetafelgesprek vond plaats op 1 november 2022: nog 86 maanden te gaan tot 2030. Hét moment waarop we 55 procent reductie van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen gerealiseerd moeten hebben. Hoewel het doel duidelijk is, geeft het IPCC-rapport en het onlangs verschenen VN-onderzoek aan dat we achterlopen en de maximaal 1,5 graad Celsius opwarming wellicht niet meer halen. Tegelijkertijd weten we dat we als bouw- en vastgoedsector een grote impact kunnen maken. Door onder andere het versneld doorvoeren van de energietransitie, door materialen niet meer af te danken en opnieuw te gebruiken én door ervoor te zorgen dat onze gebouwen mensen gezond maken. De kansen liggen niet alleen in de woningbouw, ook in de utiliteitssector staan duizenden maatschappelijke gebouwen te wachten op een renovatie.
Lees hier het verslag van het hele gesprek van Hubert-Jan van den Brink (Giesbers Servicebouw) en Marvin van Kampen (Duurzaam Gebouwd) met partners Vincent van Ernich (gemeente ‘s-Hertogenbosch), Paul Martinus (Unica Building Services), Leo de Koster (gemeente ‘s-Hertogenbosch), Rob Wouters (RWO projectmanagement & advies), Richard Swinkels (Van Aarle De Laat), Wouter Roemaat (Alba Concepts) en Mitchell Gmelich (Van Draeckeburgh Subsidies & Financieringen).