Het verhaal van Chelsea: van stagiaire tot junior werkorganisator

Het verhaal van Chelsea: van stagiaire tot junior werkorganisator

Via de website stagemarkt.nl kwam Chelsea, 4e jaars studente Bouwkunde aan het ROC Rijn IJssel in Arnhem, vorig jaar op het spoor van Giesbers Servicebouw. Na stages bij een ontwerpbureau en een klein bouwbedrijf zocht zij een wat grotere bouwer om te kijken welke werkomgeving het beste bij haar past. En zo kwam zij in contact met haar begeleider Remy en begon haar avontuur bij Giesbers.

Hoe kijkt zij terug op haar stageperiode en waarom heeft zij gekozen voor een loopbaan bij ons? En wat trekt Remy aan in het begeleiden van studenten? Daarover gingen we met hen in gesprek.

Jonge talenten ruimte bieden om zichzelf te ontwikkelen

Remy, senior werkorganisator bij Giesbers Servicebouw, nam Chelsea onder zijn hoede. “Toen ik haar brief ontving heb ik haar uitgenodigd voor een gesprek. Want ik wil de persoon achter de brief leren kennen. Wat zijn je ambities, wat wil je leren, waarin wil je groeien. Wij willen jonge talenten graag de ruimte bieden om zichzelf te ontwikkelen binnen een inspirerende leeromgeving.” Hij vindt het leuk om jonge mensen te begeleiden en zijn kennis met hen te kunnen delen. Eerder begeleidde hij leerlingen van het Maaswaal College Wijchen bij een keuzevak bouwen. Op zijn beurt leren hij en zijn collega’s weer veel van de nieuwe generatie.

Chelsea maakte hem deelgenoot van haar ambities; ze had een voorkeur voor de uitvoering, hield van de interactie bij een servicebouwbedrijf en vond het leuk en interessant om dynamisch bezig te zijn met en betrokken te zijn bij allerlei facetten van de bouw. Om met deze ervaring in the pocket uiteindelijk door te groeien naar de functie van werkorganisator.

Niet alleen meelopen maar echt betrokken worden bij het werk

Ze kon meteen aan de slag. Hoewel het door grote drukte bij Giesbers af en toe chaotisch leek, was het werk waarbij ze betrokken werd heel veelzijdig en heeft ze heel veel geleerd. “Het leuke aan mijn stage hier vond ik het persoonlijke aspect. Tijdens mijn inwerkprogramma ging het eerst over wie ben jij en wie ben ik. Daarna ging het pas over Giesbers en het werk.” Dat herkent Remy. “Stagiairs worden hier meteen onderdeel van onze organisatie. Ze wonen vergaderingen bij, worden uitgenodigd voor personeelsbijeenkomsten en feestjes en echt betrokken bij het werk. Dus niet vegen, kopiëren, koffie halen etc. maar meteen een bijdrage leveren aan een project; tekenen, inkopen, meten etc.” Chelsea vult aan: “Ik werd meegenomen in verschillende opdrachten. Stage lopen hier is dus niet alleen maar meelopen en kijken maar echt aan de bak. Daar heb ik heel veel van geleerd en daardoor heb ik mezelf kunnen ontwikkelen. Als ik terugkijk op mijn stageperiode is het snel gegaan. Ik merk dat ik gegroeid ben. En ik heb ook veel plezier gehad.” Vanuit school kreeg ze voor haar stageopdracht mee dat ze ervaring moest opdoen met offertes opvragen, tekenwerk, planningen maken en verslagen schrijven. Bij Giesbers werd dat dus nog veel meer.

Mooie wisselwerking

Chelsea geeft ook zaken terug. Remy: “Ik vind het leuk om creativiteit vanuit de leerlingen terug te krijgen. Input geven en sparren worden gewaardeerd. Als ik vertel hoe we iets doen en dat we het altijd zo doen, krijg ik de vraag waarom we dat zo doen haha. Een ander voorbeeld; de omslag van de traditionele bouw naar digitale bouw. Dat we een digital twin van een gebouw kunnen maken. Een gedeelte van de ‘oudere garde’ heeft vaak geen zin meer om dat te leren, jongeren zijn over het algemeen handiger en sneller met apps en programma’s. En helpen bij het vernieuwen van je organisatie. Een cliché maar waar: jongeren zijn de toekomst.”

Hij gaat verder: “Tijdens een stage leer je de persoon kennen, zijn of haar drive, past die binnen ons bedrijf. Bouwen leren wij je wel, maar hebben we een klik? Het gaat zeker ook om de mindset, de instelling van iemand. Hoe communiceren we met elkaar. Ben je nieuwsgierig, wil je dingen leren?”

Dag voor stagiairs

Een ander pluspunt van stage lopen bij Giesbers? Chelsea: “Dat jullie twee keer per jaar een dag organiseren voor alle stagiairs die op dat moment beginnen. Dat vind ik goed. Dan leer je elkaar en de organisatie meteen een beetje kennen. Ikzelf heb die helaas gemist omdat mijn instroom anders was, midden in het jaar. Dat komt omdat bij mijn opleiding het onderwijs minder vastlag. Ik had veel vrijheid om zelf invulling aan de verschillende onderdelen te geven.”

Dilemma: doorleren of gaan werken

Chelsea: “Na mijn stage moest ik een keuze maken: wil ik gaan werken of nog een HBO-opleiding Bouwkunde gaan volgen. Daar heb ik wel een tijdje over nagedacht. En uiteindelijk gekozen voor een loopbaan bij Giesbers. En daar ben ik heel blij mee. Tijdens je studie leer je ook dingen die minder relevant of interessant zijn. Dat is nu anders, ik leer veel nieuwe dingen, specifiek voor en over een project. Veel leuker en meer concreet.”

Of ze verschil merkt tussen haar tijd als stagiaire en nu in vaste dienst? “Eigenlijk niet. Als stagiaire werk je bij Giesbers ook meteen mee en ben je echt onderdeel van de organisatie. Wel ben ik nu misschien meer een volwaardig onderdeel van het team. Tenminste, dat voelt voor mij zo, omdat ik nu nog meer een bijdrage kan leveren. Eerst was Remy mijn stagebegeleider, nu ben ik rechtstreeks betrokken bij projecten en werk ik met veel meer verschillende collega’s samen.”

Leercurve

Ze is praktisch opgeleid en een doener.  Daar ligt haar kracht volgens Remy. “Sponzen, nieuwe dingen opzuigen en eigen maken.” Dus kon ze ook meteen het werkveld in. De komende tijd wil Chelsea vooral heel veel leren, van alles wat en ook nieuwe dingen. Ze is nu bij grotere projecten betrokken en doorloopt die van a tot z: offerte, voorbereiding, calculatie etc. “Ik ben nu een integraal onderdeel van het klantteam, geen onderdeeltje meer, maar betrokken bij het hele verhaal. Dat is een mooie leercurve.”

Inmiddels is Chelsea dus klaar met haar studie en maakt zij als junior werkorganisator deel uit van het Bedrijfsbureau. Maar daar blijft het niet bij. Uiteindelijk wil ze werkorganisator worden. Dat is haar ambitie. De toekomst ligt vóór haar, bij Giesbers. Ze heeft er zin in.

Ook geïnteresseerd in een stageplaats of werken bij ons? Kijk dan op Werken bij Servicebouw of neem contact op met mevrouw Hsiao-Fan Hsu, Personeelsfunctionaris, via hhsu@giesberswijchen.nl