Certificaat voor veilig werken met diisocyanaten

Certificaat voor veilig werken met diisocyanaten

Belangrijk nieuws over het werken met toxische stoffen: iedereen die met diisocyanaten werkt, moet voor 24 augustus 2023 een verplichte training gevolgd hebben. Als bouwpartner staan wij voor veilig werken. De gezondheid van alle mensen die op onze bouwplaatsen werken vinden wij van het grootste belang. Daarom zijn al onze medewerkers die met diisocyanaten werken inmiddels opgeleid, conform de REACH-wetgeving, en hebben zij het bijbehorende certificaat op zak.

Ook van zzp’ers en van medewerkers van onze bouwpartners verwachten wij dat zij vanaf 24 augustus 2023 in het bezit zijn van genoemd certificaat. Voor hun eigen veiligheid en die van anderen in hun werkomgeving. Onze uitvoerders hebben de bevoegdheid om dit ter plekke te controleren en te borgen in hun bouwdagboek.

Wat zijn diisocyanaten?

Diisocyanaten zijn chemische stoffen die worden gebruikt voor de productie van polyurethaanproducten, zoals onder andere isolatieschuim (PUR-schuim), kitten, lijmen en coatings. Onzorgvuldig gebruik van deze producten kan leiden tot allergieën, beroepsastma en COPD.

Verplichte training

Veel producten die in de bouw worden gebruikt, bevatten diisocyanaten. Of dit het geval is, vind je op het etiket van het product. Daarom is het vanuit Europese REACH-wetgeving vanaf 24 augustus 2023 verplicht om de training voor het werken met producten met meer dan 0,1% diisocyanaten met goed gevolg afgerond te hebben. Dit geldt ook voor diegenen die maar weinig werken met producten die deze chemische stoffen bevatten.