Bijzondere en eervolle operatie: ‘De Leeuw’ is los

Bijzondere en eervolle operatie: ‘De Leeuw’ is los

Een bijzondere en eervolle operatie deze week in opdracht van Rijksvastgoedbedrijf, waarvan Servicebouw raamcontractant is. Het Rijksvastgoedbedrijf beheert het vastgoed voor diverse gebruikers zoals rechtbanken, de Belastingdienst en Defensie. Het Regiment Verbindingstroepen van Defensie verhuist van de kazerne in Amersfoort naar de kazerne in Stroe. En dus verhuist ‘De Leeuw’, het monument van de Verbindingstroepen, mee.

De Leeuw kent een bijzondere historie en maakt onderdeel uit van een groep van in totaal vier stenen leeuwen. Op 17 augustus 1960 werd één van de leeuwen namens het gemeentebestuur van Rotterdam in langdurige bruikleen overgedragen aan het Regiment Verbindingstroepen. Dit om de heldhaftige inzet van de Verbindingstroepen rond de Koningsbrug (die in de volksmond werd aangeduid als de Vierleeuwenbrug) in Rotterdam bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog te eren. Meer over deze geschiedenis leest u hier.

Grootst mogelijke precisie en zorgvuldigheid

Het monument is met de vele gedenkplaten een herdenkingsmonument voor de Verbindingstroepen en erg belangrijk voor de militairen. Het ‘losmaken’ van de Leeuw van zijn sokkel en het transport naar zijn nieuwe locatie moesten dan ook met de grootst mogelijke precisie en zorgvuldigheid worden uitgevoerd. Dat is Servicebouw wel toevertrouwd, in samenwerking met partners Van Milt restaurateurs en Convoi. In Stroe wordt door ons een compleet nieuw herdenkingsmonument opgebouwd waar dit beeld onderdeel van gaat uitmaken.