Zuurneutralisatiegebouw voor NXP waar we 60 jaar mee samenwerken

Zuurneutralisatiegebouw voor NXP waar we 60 jaar mee samenwerken

Dit jaar werken we 60 jaar (!) voor NXP Semiconductors in Nijmegen. Onder meer voor het onderhoud van de cleanrooms waar we inmiddels bijna 30 jaar ervaring mee hebben. Daarnaast faciliteren wij NXP door diverse panden op het terrein flexibel aan te passen met interne verbouwingen, herinrichting van verdiepingen en verhuizingen om ze zo geschikt te maken voor andere functies en nieuwe gebruikers. Onze collega’s die voor en met NXP werken hebben zelfs hun eigen plek op het terrein. En zijn dus bijna NXP-collega’s geworden.

Onlangs hebben we een nieuw gebouw op het terrein neergezet; een zogenaamd zuurneutralisatiegebouw.

Wat is een zuurneutralisatiegebouw en hoe ziet het er uit?

In een zuurneutralisatiegebouw wordt vervuild proceswater gereinigd voordat het in het riool geloosd mag worden. Het gebouw bestaat uit een waterdichte betonnen kelderbak met daarop een staalconstructie. De begane grond  bestaat uit een stalen roostervloer met daarin sparingen voor drie buffervaten van maar liefst 17.000 liter water per stuk. Flinke jongens dus. Het water wordt vanuit de fabriek hier naartoe gepompt.

De gevels hebben we gemaakt van sandwichpanelen en aluminium kozijnen en het dak bestaat uit drie delen verrijdbaar aluminium. Deze drie delen kunnen over elkaar geschoven worden waardoor het dak voor tweederde open kan. Handig als de buffervaten uit het gebouw gehesen moeten worden voor bijvoorbeeld reiniging of als ze aan vervanging toe zijn. Ook vergemakkelijkt zo’n dak het verplaatsen of vervangen van andere installatiecomponenten, denk aan pompen, meet-, monster- en afnameapparatuur. 

Beter een goede buur…

In totaal nam de realisatie van het zuurneutralisatiegebouw zo’n 5 maanden in beslag. De hijswerkzaamheden tijdens de bouw – van onder meer de graafmachine, wapening, de  staalconstructie en het dak – hebben we vanaf het terrein van de buren gedaan, zodat we zo min mogelijk overlast veroorzaakten voor het productieproces van NXP. Belangrijk dat die werkzaamheden gewoon door konden gaan.