Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) gaat opnieuw open

Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) gaat opnieuw open

Ben jij eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houd jij je bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of monumenten? Dan is het goed om te weten dat de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) opnieuw opengaat.

Vanaf 20 mei 2024 is het mogelijk om jouw conceptaanvraag op te slaan in MijnRVO. Je kunt je aanvraag indienen vanaf 3 juni 2024.

Stimulans om te investeren in verduurzamingsmaatregelen

Maatschappelijke organisaties staan voor een flinke opgave. Om te voldoen aan het Klimaatakkoord moeten zij de komende jaren hun gebouwen verduurzamen. Het ministerie komt daarom met deze investeringssubsidie (DUMAVA). De Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen, waarmee het energieverbruik en de CO2-uitstoot worden verlaagd.

21 maart: webinar over het aanvraagproces

Op 21 maart organiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een webinar om je te informeren over het aanvraagproces. Aanmelden kan via deze link Webinar Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) (rvo.nl)

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is vastgesteld op € 237,5 miljoen. Daarnaast wordt er eind april door het demissionaire kabinet besloten of de subsidie wordt verhoogd met € 150 miljoen. Daarmee hoopt RVO dat loting niet nodig is.

Belangrijkste wijzigingen

De gewijzigde regeling DUMAVA is gepubliceerd in de Staatscourant. De regeling is gewijzigd om maatschappelijk vastgoed sneller en efficiënter te verduurzamen. De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Het wordt financieel aantrekkelijker om grotere duurzaamheidsstappen te maken.
  • Meer aanvragers kunnen subsidie ontvangen, omdat het maximale subsidiebedrag per aanvrager verlaagd is naar € 1,5 miljoen.
  • 70% van het totale budget is bestemd voor integrale renovaties.
  • De officiële maatregelenlijst is aangepast. Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om te investeren in energieopslag en de voorwaarden voor PV-panelen zijn aangescherpt. Je vindt de laatste maatregelenlijst hier: Maatregelenlijst-DUMAVA-2024.pdf (rvo.nl)

Ook je maatschappelijk vastgoed verduurzamen?

Sta jij op het punt om verduurzamingsmaatregelen te gaan nemen of het energielabel van je bestaande vastgoed te verbeteren? Wij kunnen je adviseren bij het organiseren en binnenhalen van je subsidieaanvraag. En voeren de werkzaamheden ook voor je uit. Laat het ons weten via info@giesbersservicebouw.nl of 024 – 649 28 11. Wij helpen je graag verder.