Samen zaaien voor meer biodiversiteit; doet u ook mee?

Samen zaaien voor meer biodiversiteit; doet u ook mee?

U heeft er vast over gelezen de afgelopen tijd: bijen en andere bestuivende diersoorten hebben het steeds moeilijker. En dat terwijl ze onmisbaar zijn in onze voedselketen. Binnen onze projecten proberen we hier zo veel mogelijk rekening mee te houden. Een mooi voorbeeld hiervan is de ecologische verbindingszone in Westrik waar onze ecoloog Ido Borkent ook regelmatig over schrijft.

Wij trekken ons de afname van het aantal bijen aan en hebben ons daarom, net als ruim 50 andere organisaties en bedrijven, aangesloten bij de Nationale Zaaicoalitie. Deze maakt zich sterk voor voedselbanken voor bijen.

22 april: Nationale Zaaidag

Om de bijen een handje te helpen doen we mee aan de Nationale Zaaidag op 22 april; de dag waarop mensen in heel Nederland bloemen zaaien voor bijen en andere bestuivende diersoorten. Alle kopers van Westrik krijgen van ons een zakje zaad voor 4 m² biologische bloemen. Ook al onze medewerkers hebben een zakje gekregen met de oproep de zaadjes 22 april te planten. Om deze oproep en het belang ervan nog meer kracht bij te zetten is er een wedstrijdelement aan toegevoegd. Wie na de zomervakantie het mooiste bloemenveldje of (balkon)bloembak heeft weten te creëren met de zaadjes wint een prijs.

Een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit

Steeds meer onderzoek toont overtuigend aan dat de bijen sterk in aantallen afnemen. Dat is zorgwekkend, wat ze zijn hard nodig voor een gezonde natuur met voldoende biodiversiteit. Ook wij mensen kunnen niet zonder bestuivers: 70% van de gewassen die we eten is afhankelijk van bestuiving door bijen of andere insecten. Wetenschappers wijzen verschillende oorzaken aan voor de massale insectensterfte. Met name onvoldoende gevarieerde voedselbronnen als gevolg van verstedelijking en monocultuur landbouw, maar ook het gebruik van bepaalde pesticiden.

Bijdragen aan meer bewustwording

Door onze deelname aan deze campagne hopen we bij te dragen aan meer bewustwording rondom het belang van bestuivers en van meer biodiversiteit. En dat iedereen daar zijn of haar steentje aan bij kan dragen.

Doet u ook mee?

Kijk op thepollinators.org voor meer informatie en een van de 500 voedselbanken voor bijen bij u in de buurt. Hier kunt u biologisch bloemzaad halen. Al die zaadjes samen zijn goed voor miljoenen bloemen vol stuifmeel en nectar.