Renovatie voor bijzondere doelgroep opgeleverd

Renovatie voor bijzondere doelgroep opgeleverd

Eind januari werd de eerste fase van de gedeeltelijke sloop en renovatie van het Meandergebouw in Nijmegen al opgeleverd. Met de oplevering vandaag is de metamorfose van het gebouw pas goed te zien: het heeft een kenmerkende afgeronde gevel gekregen.

Bijzonder is dat het gebouw tijdens de werkzaamheden in opdracht van de Pompestichting gewoon in gebruik is gebleven. Sowieso altijd een uitdaging waarbij een flexibele manier van werken wordt gevraagd, maar in dit geval helemaal bijzonder gezien de bewoners van dit gebouw; mensen aan wie TBS is opgelegd en die voorbereid worden op een terugkeer in de maatschappij. Het gebouw had in de oude opzet 20 zelfstandige woonunits met collectieve sanitaire ruimten. Nu hebben wij 22 woonunits en één miva-woonruimte (geschikt voor minder validen) gerealiseerd met elk een eigen sanitaire ruimte. De bestaande installaties van het gehele complex zijn gedeeltelijk vervangen en verplaatst. Daarnaast zijn de gevel en het dak volledig geïsoleerd en de kozijnen vervangen.

Het Meandergebouw is van de Pompestichting, een particuliere stichting voor forensische psychiatrie die personen behandelt die met Justitie te maken hebben of krijgen. De behandeling, zorg en beveiliging in het Meandergebouw zijn gericht op delictpreventie en op veilig functioneren in de maatschappij. Daarin wordt gezocht naar de juiste balans tussen veiligheid voor de maatschappij en een nieuwe kans voor de patiënten.

Foto’s 1 t/m 3: Philip Homburg