Rijksmonumenten Defensie uit Tweede Wereldoorlog
Restauratie en renovatie ‘bunkerboerderijen’
Groot Heidekamp is een unieke manschappenlegering uit de Tweede Wereldoorlog, vlakbij vliegbasis Deelen ten noorden van Arnhem. Een voormalig Nederlands militair hulpvliegveld dat in de oorlogsjaren ten behoeve van de Luftwaffe grondig werd verbouwd tot Fliegerhorst. De Fliegerhorst Deelen werd het grootste Duitse vliegveld van Nederland en was zeer strategisch gelegen, op de route van de bombardementsvluchten naar Duitsland. Tot en met eind 2023 werken we voor Rijksvastgoedbedrijf aan de casco restauratie van vijf rijksmonumenten op dit terrein, zodat ze weer voldoen aan de eisen van deze tijd.
‘Boerderijen’ als bunkers
De Duitse militairen verbleven in twee ‘dorpjes’ ten zuiden van het vliegveld. Onopvallend vanuit de lucht, lijkend op kleine Nederlandse dorpjes met een brink en boerderijen. De lieflijk uitziende boerderijtjes waren in werkelijkheid echter vermomde – door de Duitsers gebouwde – bunkers. Door de plaatstalen raamluiken die op afstand op hout lijken en de massieve, gemetselde wanden van 60 cm dik met aan de buitenkant keurige bakstenen waren de ‘boerderijen’ scherfvrij.
Opgenomen in monumentenregister
Het terrein van Groot Heidekamp is na de oorlog in handen gekomen van Defensie waarna de gebouwen voor allerlei militaire doeleinden werden gebruikt. Tegenwoordig maakt het onderdeel uit van de Oranjekazerne in Schaarsbergen; een monumentaal complex met 121 monumentale gebouwen. Veel van de monumentale ‘boerderijen’ bestaan nog, zijn van grote historische waarde en opgenomen in het monumentenregister. Voor het merendeel in gebruik als kantoor, slaapverblijf of opslagplaats en van binnen gerenoveerd. Van vijf van deze gebouwen pakken we nu de buitenkant aan.
Restauratie en renovatie monumentale gebouwen
De monumentale gebouwen die we gaan restaureren staan op dit moment leeg. We gaan onder meer gevel- en dakrenovatie en restauratiewerkzaamheden uitvoeren. Dat wil zeggen het restaureren (herstellen van bestaande materialen) en renoveren (vervangen van de bestaande materialen) van onder meer ramen, deuren, kozijnen, betonkaders en kapconstructies. Uitgangspunt waar we ons sterk voor maken is het behoud, herstel en gebruik van oude (bouw)materialen. In de gevelaanzichten is voornamelijk herstel van houtrot, van betonrot en schilderwerk noodzakelijk. De pannen van de kap worden vervangen en het asbest dakbeschot wordt verwijderd en vervangen door houten beplating. Voor dit project werken we samen met een aantal van onze vaste partners: Van Milt Restaurateurs, Rosendaal SchilderGroep, Rien Weijers Dakwerken en asbestspecialist Man&Mach.
Deze opdracht voor objecten van ingrijpende historische waarde maakt deel uit van het raamcontract dat het Rijksvastgoedbedrijf met Giesbers Servicebouw gesloten heeft voor de ‘bundel’ Projectmatige werken tot 1,5 miljoen euro in de regio Gelderland-Flevoland.
Nieuwsberichten
21-02-2023 Opknapbeurt voor monumentale bunkerboerderijen
30-01-2023 Restauratie rijksmonumenten Defensie uit Tweede Wereldoorlog