Rijksmonumentale woning Capannella – Doorn

Restauratie en verduurzaming rijksmonument uit 1800

Gelegen op een schitterend landgoed in een fraai park in Doorn staat deze van oorsprong uit ca. 1800 daterende woning, genaamd Capanella, ten noord-westen van Huis Doorn. Capannella wordt op dit moment particulier bewoond maar is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. In opdracht van hen gaan wij deze rijksmonumentale woning restaureren en verduurzamen. Het niet meer in originele staat verkerende pand had oorspronkelijk een rieten kap. Nu wordt het huis gedeeltelijk overkapt door een met Hollandse pannen gedekt schilddak met royale overstek. De overstek wordt gedragen door twee onbewerkte boomstammen. De gevels hebben een niet regelmatige venster- en deurindeling. De noordgevel is in 1991 voorzien van een muurschildering.

Restaureren en verduurzamen

De woning wordt door ons flink onder handen genomen. Verduurzaming wordt bereikt door onder meer het plaatsen van voorzetwanden, het vervangen van al het glas en het gasloos maken van de woning. Het dak wordt geïsoleerd en er komt een nieuwe rieten kap op, zoals de woning oorspronkelijk ook had. Alle monumentale houten delen, zoals de luiken, worden gerestaureerd en alles wordt opnieuw geschilderd.

De woning staat in een schitterend park met acht gebouwen waaronder het kasteel dat nu dienst doet als museum, Museum Huis Doorn (zie laatste foto), theehuis, galerie en poortgebouw.

Raamcontractant Rijksvastgoedbedrijf

Deze restauratie/renovatie maakt onderdeel uit van het raamcontract dat Giesbers Servicebouw gesloten heeft met het Rijksvastgoedbedrijf voor projectmatige werken tot 1,5 miljoen euro in de regio Gelderland-Flevoland.

Opdrachtgever
  • Rijksvastgoedbedrijf
Oplevering
  • 2020
Overige partijen
  • Unica
Projectfase
  • In uitvoering
Start
  • 2020