Pianobar Toffer wordt 2x zo tof

Pianobar Toffer wordt 2x zo tof

Pianobar Toffer in Apeldoorn ondergaat een ingrijpende, grootse verbouwing. De naastgelegen kroeg, die sinds januari gesloten was, wordt namelijk bij Toffer getrokken waardoor de oppervlakte van de nieuwe pianobar wordt verdubbeld. Hierdoor gaat deze bar beter aansluiten bij het bestaande kroegenbestand in Apeldoorn.

De (dragende) muur tussen beide horecagelegenheden wordt doorgebroken om zo van Toffer één grote pianobar te maken, met twee bars én een grote vleugel als blikvanger. Er komen twee nieuwe toiletgroepen, aan beide kanten van de nieuwe Toffer. De serre verdwijnt, daarvoor in de plaats komt een buitenterras met parasols.

Constructieve ingreep

Het verwijderen van de tussenmuur is constructief gezien een behoorlijke ingreep. Doordat de vloer op zand onvoldoende draagkrachtig blijkt, wordt er een betonplaat gelegd om de krachten te spreiden. Vervolgens worden er aanpassingen in de funderingsconstructie gedaan en wordt het geheel met buispalen onderstempeld voordat de muur weggehaald kan worden. Straks zullen er drie pilaren blijven staan en kun je van de ene naar de andere bar kijken. Op de plek van de muur komen rolluiken, waardoor de mogelijkheid ontstaat om de pianobar weer in tweeën te splitsen voor bijvoorbeeld een gewone kroegavond en tegelijkertijd een feestje in de ruimte ernaast.

Planning

Begin maart is Giesbers Servicebouw begonnen met de verbouwing en renovatie, begin mei werd de vernieuwde Toffer opgeleverd.