Pianobar Toffer – Apeldoorn

Twee kroegen worden één

Pianobar Toffer aan de Hoofdstraat in Apeldoorn ondergaat een ingrijpende, grootse verbouwing. De naastgelegen kroeg, die sinds januari gesloten was, wordt namelijk bij Toffer getrokken waardoor de oppervlakte van de nieuwe pianobar wordt verdubbeld. Hierdoor gaat deze bar beter aansluiten bij het bestaande kroegenbestand in Apeldoorn. De (dragende) muur tussen beide horecagelegenheden is doorgebroken om zo van Toffer één grote pianobar te maken, met twee bars én een grote vleugel als blikvanger. Daarnaast zal er ook een elektronisch drumstel bij komen voor nog meer live muziekbeleving. Alles wordt in de stijl van Toffer gebracht, warm en in ‘bruine kroeg’-stijl. Er komen twee nieuwe toiletgroepen, aan beide kanten van de nieuwe Toffer. De serre verdwijnt, daarvoor in de plaats komt een buitenterras met parasols.

Complexe constructieve ingreep

Het verwijderen van de tussenmuur is constructief gezien een behoorlijke ingreep. Doordat de vloer op zand onvoldoende draagkrachtig bleek, is er een betonplaat gelegd om de krachten te spreiden. Vervolgens zijn er aanpassingen in de funderingsconstructie gedaan en is het geheel met buispalen onderstempeld voordat de muur weggehaald kon worden. Straks zullen er drie pilaren blijven staan en kun je van de ene naar de andere bar kijken. Op de plek waar de muur stond komen rolluiken, waardoor de mogelijkheid ontstaat om de pianobar weer in tweeën te splitsen voor bijvoorbeeld een gewone kroegavond en tegelijkertijd een feestje in de ruimte ernaast.

Planning

In maart zijn we begonnen met de verbouwing en renovatie. De bedoeling is dat de vernieuwde Toffer eind april/begin mei opgeleverd wordt.

Opdrachtgever
  • Bibitor Beheer
Oplevering
  • 2020
Projectfase
  • In uitvoering
Start
  • 2020