7-jarig verduurzamingscontract met gemeente Amersfoort ondertekend
Gemeente Amersfoort gaat verduurzamen. Samen met vier collega-bouwbedrijven gaan wij diverse gemeentelijke gebouwen met maatschappelijke gebruiksfuncties voor hen CO2-neutraal maken. De overeenkomst werd gisteren symbolisch ondertekend tijdens een feestelijke kick-off in Theater Veerensmederij, een monument dat als een van de eerste verduurzaamd wordt.
‘Gelijkwaardig, maar niet gelijk’
Tijdens de kick-off kwamen ook enkele sprekers aan bod. Zo vertelde Willem-Jan Stegeman, wethouder van Amersfoort, over de aanloop naar dit grote contract toe en was onze collega Iris Sternheim gevraagd om over het onderwerp ‘meer dan verduurzaming’ en onze circulaire visie en ambities te spreken.
Zij hield de luisteraars voor dat verduurzaming soms tegenstrijdig kan zijn. Zo worden gebouwen die van het gas af gehaald worden vaak nageïsoleerd met materiaal dat op aardolie is gebaseerd, een lineair product en dus niet biobased. Ook worden er bij dit proces materialen verwijderd en weggegooid wat dan weer niet circulair is. Iris noemde als het gaat om de benadering van de verduurzamingsopgave: ‘gelijkwaardig, maar niet gelijk’. Hiermee bedoelt ze dat de thema’s even belangrijk zijn voor een duurzame, gezonde samenleving, maar dat ze niet hetzelfde zijn en er dus keuzes gemaakt moeten worden. Ze ontving veel positieve reacties op haar verhaal en we zijn als organisatie dan ook super trots op haar!
CO2-neutraal
Gemeente Amersfoort wil een goed voorbeeld geven aan haar burgers en bedrijven, daarom wil zij dat eind 2030 alle eigen panden CO2-neutraal zijn. Daarnaast heeft de gemeente de ambitie om de hoeveelheid circulaire materialen te verhogen. De doelen die zij voor zichzelf heeft gesteld passen goed bij onze organisatie en ons duurzaamheidsbeleid; gebaseerd op de Sustainable Development Goals (SDG’s), waarvan wij er vijf omarmd hebben waarmee wij duurzame impact kunnen maken.
De komende jaren gaan wij in Amersfoort diverse sporthallen, gymzalen en welzijnslocaties aanpakken. Lees hier meer over de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed van Amersfoort.