Theater De Nieuwe Vorst

Verduurzaming en aanbouw nieuwe hoofdentree

Verborgen in een historische villa in het centrum van Tilburg huist een bijzonder theater, De Nieuwe Vorst. Het monumentale pand uit 1870 aan de Willem II-straat is gebouwd als woonhuis in opdracht van lakenfabrikant Adriaan Pieter Ledeboer. Na vele functiewijzigingen en verschillende eigenaren wordt het gebouw in 1996 getransformeerd tot theater, waarna nog een aantal uitbreidingen volgen. De Nieuwe Vorst is een van de panden die wij voor gemeente Tilburg gaan verduurzamen als onderdeel van het 3-jarige raamcontract voor het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwenportefeuille. Ook bouwen we de nieuwe hoofdentree.

De vrijstaande villa met grote tuin behoort tot de eclectische stijl. Door de vele functiewijzigingen en uitbreidingen door de jaren heen is het pand een ‘kralenketting’ van bouwdelen en -stijlen.

Verduurzaming monumentaal pand

De omgevingsvergunning wordt aangevraagd en begin 2024 beginnen we met de verduurzaming van De Nieuwe Vorst. In het oude gedeelte brengen we onder meer spouwmuurisolatie aan en plaatsen we achterzetramen. Deze ramen monteren we op de kozijnen waardoor een isolerende luchtlaag ontstaat waarvan de werking vergelijkbaar is met dubbel glas.

Daarnaast gaat onze partner HOMIJ het oude pand voorzien van nieuwe duurzame installaties waarvoor wij de benodigde bouwkundige werkzaamheden gaan uitvoeren. Samen met hen hebben we ook het gemeentelijk vastgoed van ’s-Hertogenbosch verduurzaamd.

Gewijzigde wensen eigenaar en gebruiker

In de loop van de tijd zijn de wensen van gemeente Tilburg als eigenaar en De Nieuwe Vorst als gebruiker veranderd. Zo heeft het theater voornamelijk behoefte aan een eenduidige en herkenbare hoofdentree, waarvan de toegankelijkheid inpandig is opgenomen. De theaterfunctie en de omsloten binnentuin zijn door de gesloten gevels moeilijk zichtbaar voor het publiek. Het theater krijgt daarom een nieuwe hoofdentree, een ontwerp van BURO013, die wij nadat we de verduurzamingswerkzaamheden hebben afgerond gaan aanbouwen.

De Nieuwe Vorst en ook het restaurant in het oude gedeelte blijven gewoon open tijdens onze werkzaamheden. Daarom gaan we in overleg een tijdelijke toegang naar het theater maken.

Duurzaam en toekomstbestendig gebouw

Samen met de verduurzaming en de herziening van het installatieconcept wordt hiermee een goede stap gezet in de richting van een toekomstbestendig gebouw, dat voldoet aan de huidige wensen van gemeente en theater.

Architect
  • BURO013 architecten
Opdrachtgever
  • Gemeente Tilburg
Overige partijen
  • HOMIJ
Projectfase
  • In voorbereiding