Natuurmuseum Brabant

Verduurzaming rijksmonument

Het Natuurmuseum Brabant in Tilburg heeft als missie het aanwakkeren en stimuleren van kennis over de natuur en onze plaats als mens daarin. Een familiemuseum over het leven van plant en dier dat prikkelende tentoonstellingen, activiteiten en educatieve programma’s biedt waarbij de beleving van de bezoeker voorop staat. Het is gevestigd in de voormalige Lagere Technische School aan de Spoorlaan, een rijksmonument. En is een van de panden die wij voor gemeente Tilburg gaan verduurzamen als onderdeel van het 3-jarige raamcontract voor het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwenportefeuille.

Het koetshuis van het museum krijgt aan de binnenzijde achterzetramen die we op de kozijnen monteren. Hierdoor ontstaat een isolerende luchtlaag waarvan de werking vergelijkbaar is met dubbel glas. Ook isoleren we het dak van het museum van binnenuit met nieuwe plafonds en in een gedeelte van het hoofdgebouw leggen we vloerisolatie.

Daarnaast verrichten we voor HOMIJ – onze installatiepartner met wie we ook het gemeentelijk vastgoed van ’s-Hertogenbosch verduurzaamd hebben – diverse bouwkundige werkzaamheden. Denk hierbij aan het maken van alle dakdoorvoeren; waterdichte passende platen voor het dak die zorgen voor ontluchting, ventilatie, het aanvoeren van verse lucht en het afvoeren van rookgassen. Verder zorgen we voor sparingen in alle binnenmuren en voor ravelingen, uitsparingen in de vloer waarbij we ook de constructie aanpassen. Dit allemaal ten behoeve van de aanleg van luchtkanalen voor de nieuwe installaties.

Museum blijft open

De uitdaging is dat tijdens onze werkzaamheden Natuurmuseum Brabant en de exposities gewoon toegankelijk blijven voor het publiek en de vele schoolklassen die het museum jaarlijks ontvangt. We blijven dan ook continu in nauw overleg om dit in goede banen te leiden. We hebben veel ervaring met het verduurzamen en renoveren van rijksmonumenten en historische panden, ook tijdens openingstijden. Die kennis en ervaring zetten we nu in Tilburg in.

In september gaan we beginnen, rond mei volgend jaar heeft het Natuurmuseum een verduurzaamd pand.

 

Opdrachtgever
  • Gemeente Tilburg
Overige partijen
  • HOMIJ
Projectfase
  • In voorbereiding