Werkend leren werkt! Lees het verhaal van Dion en Martien

Werkend leren werkt! Lees het verhaal van Dion en Martien

Net voor de zomer mocht Dion zijn diploma voor de opleiding Allround Timmerman niveau 3 via Bouwmensen in ontvangst nemen. 3 jaar geleden bij ons begonnen als Leerling-Timmerman bouwt hij nu als Timmerman verder aan zijn Giesbers-carrière en start hij binnenkort de 2-jarige opleiding Uitvoerder bouw/infra bij Aventus. Hoe is Dion bij Giesbers terechtgekomen en hoe kijkt hij terug op zijn leertraject?

We ontmoeten Dion en zijn leermeester Martien in de koffieruimte van Kindcentrum Beekman in ’s-Hertogenbosch. In opdracht van gemeente ’s-Hertogenbosch hebben we hier in samenwerking met partner HOMIJ een luchtbehandelingskast geplaatst op de zolderverdieping en buizen voor dit systeem aangelegd in alle plafonds op alle verdiepingen en de begane grond.

Leerlingen gezocht

Dion is na 5 jaar beroepsmilitair te zijn geweest overgestapt naar de bouw, geïnspireerd door zijn familie waarvan er velen in deze branche werkzaam zijn. Zijn oog viel op een advertentie van Giesbers waarin leerlingen gezocht werden. Voor Dion een mooie manier om zich verder te ontwikkelen en te leren en tegelijkertijd geld te verdienen. Na een proefperiode via Bouwmensen ging hij een kleine 3 jaar geleden bij Giesbers aan de slag als Leerling-Timmerman (BBL3-traject), onder toeziend oog van leermeester Martien. Dat de twee het goed met elkaar kunnen vinden blijkt meteen als we om tafel gaan zitten. Ze maken grapjes, vullen elkaar aan en vertellen over hun samenwerking.

Passie voor je werk

Op de vraag wat hij zo leuk vindt aan het werken bij Giesbers als hij terugkijkt op de afgelopen jaren, antwoordt Dion: “Dat je helemaal vanaf nul begint. Elke dag is anders, elke dag leer je ook wat anders. Het is een leertraject dus je moet open staan om dingen te leren. Naast wat je leert tijdens de opleiding heb ik het echte werk van Martien geleerd. Dat werk moet je wel liggen, een passie voor hebben, en die heb ik. Wat ik heel fijn vind is dat je veel vrijheid krijgt bij Giesbers. Je wordt uitgedaagd zelf na te denken, je komt niet in een gespreid bedje. Je inbreng wordt gewaardeerd heb ik gemerkt en de communicatie onderling loopt goed.”

Leermeester

Martien is al 30 jaar leermeester, waarvan de laatste 11 jaar bij Giesbers Servicebouw. Wat hem nog steeds trekt, na zo’n lange tijd? “Het houdt me jong haha. Ik draag mijn kennis over, maar tegelijkertijd leer ik ook veel nieuwe dingen van de jongere generatie. Die zijn bijvoorbeeld heel handig met computers en telefoons.” Hoe komen leerlingen bij jou terecht? “Giesbers meldt bij de opleidingsinstelling (zoals ReVaBo of Bouwmensen) dat zij op zoek is naar leerlingen. Die komen dan kennismaken en even rondsnuffelen en als ze inzicht hebben en de klik er is, dan is het beklonken”.

Dion vertelt: “Onze samenwerking is heel goed. Ik heb veel van Martien geleerd. Maar ik ben soms ook eigenwijs, wil zelf dingen ontdekken, op mijn eigen manier dingen kunnen doen. Dat weet Martien en inmiddels zijn we aardig op elkaar ingespeeld. Tegelijkertijd doe ik af en toe ervaring op bij andere collega’s met andere werkzaamheden op verschillende projecten, zoals beton storten en bekistingen maken. Dat is ook goed. En leerzaam. Maar ik vind het wel fijn dat ik een vaste leermeester heb, dat werkt het beste. Geen schommelingen in personeel, je leert elkaar steeds beter kennen, weet hoe iemand werkt.”

Ook een leertraject volgen?

Inmiddels is de volgende Leerling-Timmerman onder de vleugels van Martien begonnen, Aidan. Met een BBL2-traject via ReVaBo. “Ik wil zo veel mogelijk leren en een zo goed mogelijke vakman worden”, vertelt hij. Mooi om die bevlogenheid bij de jonge generatie vakmannen te zien.

Ook geïnteresseerd in een leertraject bij Giesbers Servicebouw? Kijk dan op Werken bij Servicebouw of neem contact op met mevrouw Hsiao-Fan Hsu, Personeelsfunctionaris, via hhsu@giesberswijchen.nl