Transformatie en renovatie winkelpand hartje Arnhem afgerond

Transformatie en renovatie winkelpand hartje Arnhem afgerond

Het winkelpand van MediaMarkt in Arnhem is van twee verdiepingen naar één winkelvloer op de begane grond gegaan. De eerste verdieping is omgebouwd tot kantoorlocatie, compleet met daktuin, en inmiddels ook als zodanig in gebruik genomen door een nieuwe huurder. De uitdagende transformatie in hartje Arnhem zit er voor ons op.

De behoefte aan een ingrijpende verbouwing was het gevolg van het feit dat door de toegenomen online verkoop de winkel in consumentenelektronica aan het Velperplein te groot was geworden. Wij hebben de casco aanpassingen gedaan voor de nieuwe functie van de eerste verdieping. Het ging onder meer om het realiseren van een grote daksparing voor een nieuwe daktuin voor meer daglicht, diverse gevelsparingen en een nieuwe entree met lift.

Advies over mogelijk andere functie in de toekomst

Bij de transformatie van winkelfunctie naar kantoorruimte op de eerste verdieping is al rekening gehouden met de mogelijke wens om hier in de toekomst appartementen van te maken. Wij hebben met de eigenaar van het pand meegedacht waarmee dan nu al rekening gehouden moest worden door tijdens de ontwerp- en engineeringsfase te adviseren hoe de flexibiliteit ten behoeve van dit alternatieve gebruik economisch en technisch verantwoord te realiseren is.

Complexe binnenstedelijke transformatie

Een uitdagende opdracht en een schoolvoorbeeld van binnenstedelijk bouwen. Terwijl er gesloopt werd, materialen werden af- en aangevoerd en de daadwerkelijke bouw plaatsvond, bleef de winkel in het centrum van Arnhem gewoon open van 9 uur ‘s ochtends tot 21 uur ‘s avonds, evenals de (openbare) parkeergarage onder het pand. Dit vroeg om een strakke planning, veel afstemming en flexibiliteit en werkzaamheden buiten de normale werktijden. De hijskraan kon bijvoorbeeld alleen gebruikt worden tussen 21 uur ‘s avonds en 9 uur ‘s ochtends, maar tegelijkertijd hielden we natuurlijk rekening met de (nacht)rust van de bewoners boven in het pand en in de directe omgeving.

Creatieve oplossingen

Het feit dat er rondom het pand geen plaats was voor onze bouwkeet en opslag van bouwmaterialen vroeg om creatieve oplossingen. Daarom werd een leegstaand appartement boven de winkel ‘omgebouwd tot bouwkeet’ en vond opslag in een gedeelte van de parkeerkelder plaats. Zo hebben we er samen voor  gezorgd dat de omgeving zo min mogelijk hinder ondervond en konden we toch binnen de planning deze transformatie/renovatie afronden.

Nachtelijke operatie

Een bijzonder onderdeel was de gedeeltelijke sloop van het dak van 300 m2 dat ‘s nachts moest gebeuren omdat er overdag geen plaats was voor de hijskraan. Niet alleen constructief maar ook logistiek een uitdaging. En tegelijkertijd wilden we natuurlijk rekening houden met de (nacht)rust van de bewoners boven in het pand en in de directe omgeving. In goede samenwerking met Jenniskens Kraanverhuur en Hooijer Renkum is dit in twee nachten gelukt. Door de daksparing kon de daktuin aangelegd worden en kwam er meer daglicht op de eerste verdieping.

Ook eens van gedachten wisselen over jouw (bedrijfs)huisvesting?

Inmiddels is de transformatie/renovatie afgerond en de kantoorverdieping in gebruik genomen. En kijken wij terug op weer een mooi voorbeeld van hergebruik van bestaand vastgoed. Als het om bedrijfshuisvesting gaat, weet je net als de eigenaar van dit pand één ding zeker: alles moet erop ingericht zijn om zo goed mogelijk te kunnen (blijven) ondernemen. Dat is ook onze visie als het gaat om huisvestingsoplossingen. Samen bouwen we jouw beste scenario. Ook eens van gedachten wisselen over jouw (bedrijfs)huisvesting? We luisteren graag!