Theehuis Bloem

Verduurzaming van energielabel G naar B

Verscholen in het Prins Hendrikpark en aan het meer De IJzeren Vrouw – dichtbij de binnenstad van ’s-Hertogenbosch – ligt Theehuis Bloem. Beroemd om de heerlijke huisgemaakte scones, taarten en gebak. Maar tot voor kort gevestigd in een pand dat niet meer voldeed aan de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid en comfort. Een pakket aan bouwkundige en installatietechnische maatregelen heeft geresulteerd in een upgrade van energielabel G naar B.

De aanpak van het theehuis is onderdeel van de opdracht om het gemeentelijk vastgoed van ‘s-Hertogenbosch te verduurzamen naar BENG. In totaal hebben we ongeveer 20 gebouwen in ’s-Hertogenbosch verduurzaamd door een zo hoog mogelijk niveau van energiebesparing met bouwkundige en installatietechnische maatregelen te realiseren.

Best passende oplossingen

De labelverbetering van het theehuis hebben we onder meer bereikt door het tocht- en kierdicht maken van de ramen. De grote schuiframen zijn vervangen door ramen die sterk genoeg zijn voor HR++ beglazing. De spouw, de ruimte tussen de buitengevel en de binnenmuur die bij het merendeel van de gebouwen van deze ‘leeftijd’ meestal nog open is, is geïsoleerd waardoor er veel minder warmteverlies optreedt.

Het dak is overlaagd, wat betekent dat de nieuwe laag over de oude laag heen is gelegd met een extra isolerende werking als gevolg. Op het dak zijn zonnepanelen aangebracht en de aanwezige verlichting is overal vervangen door LED-verlichting. De cv-installatie is waterzijdig ingeregeld, wat betekent dat het water uit de cv-ketel gelijkmatig over de radiatoren wordt verdeeld. Hierdoor verwarm je de ruimtes efficiënter en hoeft de cv-pomp minder hard te werken. En verder zijn alle leidingen geïsoleerd en zijn er tijdschakelaars op de koffiemachine, waterkoelers en printers aangebracht, waardoor ze niet onnodig aan blijven staan.

Innovatieve manier van denken

De doelstelling van gemeente ’s-Hertogenbosch past bij onze filosofie om bij alles wat wij doen mee te denken over en met de best passende oplossingen te komen als het gaat om CO2-reductie en verduurzaming. Het realiseren van een duurzaam gebouw vraagt om een innovatieve manier van denken. Onze jarenlange ervaring op dat gebied helpt verantwoorde keuzes te maken. We zijn dan ook heel blij de gemeente te kunnen helpen bij het behalen van haar duurzaamheidsdoelstelling.

Opdrachtgever
  • Gemeente ‘s-Hertogenbosch
Overige partijen
  • HOMIJ
Projectfase
  • Gerealiseerd