Sporthal De Schutskamp

Verduurzaming van energielabel D naar B

Aan De Eendenkooi in ’s-Hertogenbosch staat deze sporthal met wedstrijdfaciliteiten waar zowel competitie gespeeld wordt als bijvoorbeeld schoolgym gegeven wordt. Daarnaast beschikt de hal over drie squashbanen en biedt het onderdak aan de dansvereniging en dartclub. Als onderdeel van de opdracht om het gemeentelijk vastgoed van ‘s-Hertogenbosch te verduurzamen naar BENG heeft Giesbers Servicebouw de sporthal van energielabel D naar label B gebracht.

In totaal hebben we ongeveer 20 gebouwen in ’s-Hertogenbosch verduurzaamd door een zo hoog mogelijk niveau van energiebesparing met bouwkundige en installatietechnische maatregelen te realiseren.

Best passende oplossingen

Deze labelverbetering hebben we onder meer bereikt door de begane-grondvloer te isoleren, daar waar nodig HR++-glas te plaatsen en de gevels te isoleren. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst. In de gehele sportaccommodatie, zowel in de algemene ruimtes als in de sporthal zelf, is LED-verlichting aangebracht. Daarnaast is er een WTW(warmte-terugwin)-systeem geïnstalleerd, een vorm van mechanische ventilatie. Dit systeem voert gebruikte lucht af en blaast schone lucht terug in de sportaccommodatie. Deze koele buitenlucht wordt via een warmtewisselaar opgewarmd met de warme lucht die al aanwezig is. Op deze manier ontstaat een luchtstroom die voortdurend ververst wordt en zorgt voor een gezond binnenklimaat.

De cv-installatie is waterzijdig ingeregeld, wat betekent dat het water uit de cv-ketel gelijkmatig over de radiatoren wordt verdeeld. Hierdoor verwarm je de diverse ruimtes efficiënter en hoeft de cv-pomp minder hard te werken. Ook zijn overal tijdschakelaars geplaatst en bij de toegangsdeuren tochtstrips aangebracht. Bij de entree is een energiedashboard gekomen, waarvan de opwekking van duurzame energie en het energieverbruik afgelezen kunnen worden. Dit vergroot de bewustwording van de gebruikers om bewuster met energie om te gaan.

Innovatieve manier van denken

De doelstelling van gemeente ’s-Hertogenbosch past bij onze filosofie om bij alles wat wij doen mee te denken over en met de best passende oplossingen te komen als het gaat om CO2-reductie en verduurzaming. Het realiseren van een duurzaam gebouw vraagt om een innovatieve manier van denken. Onze jarenlange ervaring op dat gebied helpt verantwoorde keuzes te maken. We zijn dan ook heel blij de gemeente te kunnen helpen bij het behalen van haar duurzaamheidsdoelstelling.

Opdrachtgever
  • Gemeente ‘s-Hertogenbosch
Oplevering
  • 2021
Overige partijen
  • HOMIJ