Eerste fase renovatie Meandergebouw gereed

Eerste fase renovatie Meandergebouw gereed

De eerste fase van de interne verbouwing van het Meandergebouw in Nijmegen is opgeleverd. Een bijzonder project gezien de bewoners van dit gebouw, namelijk mensen aan wie TBS is opgelegd en die voorbereid worden op een terugkeer in de maatschappij. En bijzonder aangezien het gebouw, gelegen op het terrein van de Pompestichting, tijdens de sloop en renovatie gewoon in gebruik blijft. Dit vraagt om een flexibele manier van werken waarbij veel rekening gehouden wordt met de bewoners. De verbouwing is dan ook in twee fases geknipt. Deze week verhuizen de bewoners naar het gerenoveerde deel, waarna fase 2 van de interne verbouwing zal plaatsvinden.

De totale renovatie omvat de gedeeltelijke sloop en verbouw van het Meandergebouw van de Pompestichting. Een particuliere stichting voor forensische psychiatrie die personen behandelt die met Justitie te maken hebben of krijgen. De behandeling, zorg en beveiliging in het Meandergebouw zijn gericht op delictpreventie en op veilig functioneren in de maatschappij. Daarin wordt gezocht naar de juiste balans tussen veiligheid voor de maatschappij en een nieuwe kans voor de patiënten.

Het gebouw is over twee bouwlagen verdeeld en heeft in de oude opzet 20 zelfstandige woonunits met collectieve sanitaire ruimten. Als wij er klaar zijn bestaat het complex uit 22 woonunits en één miva-woonruimte (geschikt voor minder validen) met elk een eigen sanitaire ruimte. De bestaande installaties van het gehele complex zijn dan gedeeltelijk vervangen en verplaatst. Daarnaast zijn de gevel en het dak volledig geïsoleerd en de kozijnen vervangen.