Uitdagende transformatie in hartje Arnhem

Uitdagende transformatie in hartje Arnhem

Giesbers Servicebouw neemt het pand waarin de MediaMarkt in Arnhem is gevestigd de komende maanden ingrijpend onder handen. De winkel in consumentenelektronica aan het Velperplein gaat door de toegenomen online verkoop van de huidige twee verdiepingen naar één winkelvloer op de begane grond, waarmee de eerste verdieping beschikbaar komt voor kantoren. Een transformatie dus van winkelfunctie naar kantoorruimte, die eventueel later aangepast kan worden naar woonfunctie.

Advies over alternatief gebruik in de toekomst

Wij hebben met de eigenaar van het pand meegedacht waarmee nu al rekening gehouden moet worden mocht die wens tot wonen in appartementen er later zijn. Dit hebben we gedaan door tijdens de ontwerp- en engineeringsfase te adviseren hoe de flexibiliteit ten behoeve van dit alternatieve gebruik economisch en technisch verantwoord te realiseren is.

Binnenstedelijk bouwen

We hebben een overeenkomst getekend voor de casco aanpassingen naar deze nieuwe functie van de eerste verdieping. Het gaat onder meer om het realiseren van een grote daksparing voor een nieuwe daktuin voor meer daglicht, diverse gevelsparingen en een nieuwe entree met lift. Een uitdagende opdracht en een schoolvoorbeeld van binnenstedelijk bouwen, want terwijl er gesloopt wordt, materialen worden af- en aangevoerd en de daadwerkelijke bouw plaatsvindt, blijft de MediaMarkt in het centrum van Arnhem gewoon open van 9 uur ’s ochtends tot 21 uur ’s avonds, evenals de (openbare) parkeergarage onder het pand. Dit vraagt om een strakke planning, veel afstemming en flexibiliteit en werkzaamheden buiten de normale werktijden. De hijskraan kan bijvoorbeeld alleen gebruikt worden tussen 21 uur ’s avonds en 9 uur ’s ochtends, maar tegelijkertijd houden we natuurlijk rekening met de (nacht)rust van de bewoners boven in het pand en in de directe omgeving. 

Creatieve oplossingen

Het feit dat er rondom het pand geen plaats is voor onze bouwkeet en opslag van bouwmaterialen vraagt om creatieve oplossingen. Zo wordt een leegstaand appartement boven de winkel ‘omgebouwd tot bouwkeet’ en vindt opslag in een gedeelte van de parkeerkelder plaats. Zo zorgen we er samen voor dat de omgeving zo min mogelijk hinder ondervindt en we toch binnen de planning deze transformatie/renovatie kunnen afronden. In de eerste week van februari 2022 gaan we beginnen, in de zomer wordt het vernieuwde pand casco overgedragen aan de eigenaar.