Gemeentelijke gebouwen ‘s-Hertogenbosch steeds ‘groener’

Gemeentelijke gebouwen ‘s-Hertogenbosch steeds ‘groener’

In totaal maakt gemeente ‘s-Hertogenbosch 100 van haar eigen panden in drie fases zo energiezuinig mogelijk. De eerste serie van 30 panden uit cluster A is bijna klaar. Giesbers Servicebouw heeft op dit moment haar deel hierin voor het merendeel afgerond.

De panden die de afgelopen maanden onder handen zijn genomen, zijn vooral oudere gebouwen waar veel energiewinst te behalen is. In totaal bespaart de gemeente hiermee meer dan 120.000 m3 gas en 530.000 kWh elektra per jaar.

Aandeel Servicebouw

De panden die Servicebouw tot nu toe verduurzaamd heeft, zijn een bedrijfsverzamelgebouw aan het Emmaplein, waarin onder meer een huisartsenpraktijk, apotheek, zorggerelateerde instanties, een religieuze koepelorganisatie en enkele bedrijven gevestigd zijn, theehuis ‘Bloem’; mooi gelegen aan het water in het Prins Hendrikpark, het gebouw van scouting Lucas aan de Limietlaan, gymzaal Eimeren, sportcomplexen in het Engelenpark en aan de Meerwijkweg en het dak van het gemeenschapshuis aan het Prins Bernhardplein in Nuland (valt onder gemeente ‘s-Hertogenbosch). Later volgt onder meer een karakteristiek monumentaal pand aan de Spinhuiswal (voormalige Refugiehuis), waarbij we nu samen met onze partner HOMIJ in de engineeringsfase zitten. Op dit moment inventariseren we cluster B, de komende maanden gaan we panden uit dit cluster verduurzamen.

Duurzame gebouwen én gebruikers

De gebouwen die klaar zijn herken je aan een klein gevelplaatje met een ‘groene handdruk’, zie eerste foto. In een gebouw met een groene handdruk zorgt de gemeente er samen met de huurders voor dat ze een verschil maken in de energierekening. Met isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en LED-lampen wordt veel energie bespaard. Maar ook eenvoudige aanpassingen in leefgewoonten van de gebruikers leveren veel op, zoals de verwarming een graadje lager zetten, ventileren en apparaten slim afstellen. Al deze maatregelen dragen bij aan een prettige en gezonde leefomgeving.

Feiten en cijfers

Bij de eerste serie gebouwen die de gemeente heeft laten aanpakken zijn de volgende duurzame maatregelen genomen:

  • Zonnepanelen bij 21 gebouwen
  • LED-lampen bij 25 gebouwen
  • Verbeterde dakisolatie bij 16 gebouwen
  • Gevelisolatie bij 13 gebouwen
  • Installaties isoleren en plaatsen duurzame pompen bij 7 gebouwen
  • Ramen vervangen bij 8 gebouwen
  • Kozijnen vervangen bij 2 gebouwen.

Ter vergelijking: in totaal bespaart gemeente ‘s-Hertogenbosch hiermee op gas per jaar het verbruik van 96 huishoudens, aan elektra het verbruik van 190 huishoudens (bron: milieucentraal.nl).